Barszcz Czerwony na naturalnym zakwasie
100 g grzybów suszonych
włoszczyzna (bez kapusty)
6 świeżych buraków
ziele angielskie
liść laurowy
0,5 litra Barszcz Czerwony z Wolicy (naturalny zakwas)
sól i pieprz do smaku
kieliszek czerwonego wina
3 ząbki czosnku
Przepis na Barszcz Czerwony
Grzyby umyć i namoczyć na noc, następnie ugotować i odcedzić. Wywar zostawić do zupy.
Z włoszczyzny i buraków (jednego buraka odłożyć nieugotowanego) ugotować wywar, dodać przyprawy i gotować przez 20-30 minut.
Wywar warzywny przecedzić przez sito i wymieszać z wywarem grzybowym. Dodać kwas buraczany w proporcjach 3/4 wywaru warzywno-grzybowego i 1/4 kwasu. Barszcz podgrzewać do momentu wrzenia, ale nie wolno dopuścić do zagotowania, bo barszcz straci kolor!!
Barszcz doprawić solą i pieprzem. Dodać kieliszek wina i przed samym podaniem zetrzeć do środka czosnek i dodać startego surowego buraka. Barszcz jeszcze raz przecedzić.
Podawać na Wigilię z uszkami albo przy innych okazjach solo lub z krokietami.
Smacznego 🙂