Przepis na ŻUREK Z WOLICY
Składniki na żurek z Wolicy :
kilka suszonych grzybków
0,5 ml zakwasu żurkowego z Wolicy
1,5-2l wody
0,10 dkg słoniny (pokrojonej w kostkę)
0,20 dkg boczku gotowanego (pokrojonego w kostkę)
0,5 kg kiełbasa swojska (pokrojona w talarki)
2-3 jajka
1 łyżka śmietany
Wykonanie :
Wcześniej bardzo dokładnie umyć i namoczyć w wodzie suszone grzyby.
Wlać do garnczka około 2L wody , dodać namoczone grzyby i zagotować, następnie dodać 1 łyżkę soli (nie czubatą)- do smaku.
Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni razem z boczkiem i słoniną ja dodaję jeszcze pokrojony chleb w kostkę i podsmażam razem z kiełbasą tworzą się takie „grzanki” (moje dzieci uwielbiają).
Rozłożyć jajka na talerzach i zalać żurkiem.
Życzymy smacznego 🙂